Laat ons een kat een kat noemen… Meditatie

Onspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen, mindfulness, headspace voor focus en rust..ik ken er een woord voor dat de hele lading dekt maar waarvan menig mensen hun tenen gaan krullen..(ook die van mij,.. tot voor ik er effectief eens mee aan de slag ging.)

Laat ons een kat een kat noemen: MEDITATIE.

Ik geef het toe; klinkt als een kruising tussen medicatie en amputatie, maar dat is het niet.

Meditatie leert je je gedachten aanvaarden en loslaten, je aandacht te richten op hetgeen jij wil, ruimte te maken in je hoofd voor dingen die je de ruimte wil geven.. Meditatie voelt als grote kuis op zolder, in de kelder en in die tupperware-pottekeskast… Om nog van die lade met brol te zwijgen. Grote kuis in je kop. En dat in enkel een kwartiertje tijd. Elke dag efkes..

Het brengt je in een diepe staat van ontspanning die gelijk zou staan aan die van tijdens je zoetste dromen, in je diepste slaap…Waarom doet het onze tenen dan zo krullen? Omdat je ook de wierookstokjes erbij ruikt? De paarse harembroek ziet lopen met teva-sandalen eronder?

Nu, meer dan ooit hebben heel veel mensen nood aan een heel klein beetje meer rust en helderheid in hun hoofd, in hun gedachten. Zonder de gedachtenstroom te willen stoppen (want dat lukt toch niet).. een zekere mildheid en zachtheid brengen in je gedachten, bewust aandacht hebben en de focus aanleren waarmee je je gedachten kan sturen richting meer ‘helpende’ gedachten..

Ik ben niet de enige die daar behoefte aan heeft. Zelfs mijn eigen kinderen kunnen af en toe een meditatief momentje zeer goed gebruiken.  Ik krijg hen zonder angst voor mannen met bommen en donderslagen in slaap door hen door een meditatie op kinderniveau te praten. Ik ken niemand die niet al te graag eventjes zou willen verdwijnen vanuit de drukke mallemolen van werk, gezin, file, todolijstjes…, naar een zelfgekozen paradijselijk decor, met als enige achtergrondmuziek  het in-en uitstromen van de lucht in zijn of haar lijf…als golven op het zonovergoten strand.art-playpauze-play-pauze-hilde-de-baerdemaeker

Tijdens een psychologieopleiding een jaar of 15 geleden heb ik leren mediteren.  Maar veel te sporadisch en laks de boel de boel gelaten na die opleiding. Toen ik 8 jaar geleden met yoga begon kwam dat meditatieve terug en het deed mij zoveel deugd. Wekelijks naar de yogales en daar op het eind kort even genieten van een meditatietje: heerlijk!  Sinds de yogateachertraining is deze yogi verslaafd aan elke dag minstens een kwartier zitten en focussen op die ademhaling.

En ik spreek uit ervaring: het effect is beter dan antidepressiva.voor

Tegenwoordig is mijn eigen yoga-praktijk zelfs ondergeschikt aan de meditatie. Als ik echt moet kiezen uit tijdsnood, …stel dat ik maar een kwartier heb om mijn yogaoefeningen en meditatie te doen die dag: dan kies ik toch 14 minuten mediteren en in een minuut tijd een paar yogaoefeningen a la zonnegroet om de dag mee te beginnen.

Dagelijks de twee: yoga en meditatie zijn voor mij een shot energie en zonlicht, net hetgeen ik nodig heb om de dag aan te kunnen. Met de glimlach. Content en tevreden om alles en niets. Omdat het goed is zoals het is. Geen koffie meer nodig om mij wakker te krijgen.

Gek dat de humeurige ochtendlijke brompot die ik vorige zomer nog was ( 3 koffies van doen voor ik aanspreekbaar was, maar niet kon stoppen met roken, geen fut had… dacht dat ik chronisch vermoeid aan het geraken was.. naar de dokter ging om bloed te laten nemen omdat ik er zeker van was dat er GEEN vitaminen meer in mijn lijf zaten…terwijl ik vanalles van supplementen slikte.. elke avond te moe was om nog iets te ondernemen. toch nog een glas gin-tonic of rode wijn dronk, om toch nog “een beetje te genieten van den avond”) … dat diezelfde madame hier nu om 00u43 op haar gemak nog zit te typen, met een tasje thee erbij.. nog vol energie, nochtans, …om 6u opgestaan zoals al een tijdje elke morgen, om het hele gezin en de drukte die zo’n ochtendspits met 4 kinderen met zich meebrengt voor te zijn. Om mijn uurtje me-time te pakken: mediteren, yoga, thee en iets gezonds eten…douchke pakken: klaar en gelukkig.

na  

Alsof ik mezelf en de mensen rond mij beter kan verdragen, de wereld beter kan verdragen… de dingen in het juiste perspectief kan zien, meer ruimte heb in mijn hoofd om mijn gedachten de goeie richting in te blijven sturen: de richting waar mijn buikgevoel naartoe wil… richting niet zagen, niet mekkeren en klagen en ambras maken, maar richting contentement.. tevredenheid.

Terug verliefd op het leven zelf.

Ik wil niks pushen… maar toch… ik kan het alleen maar aanraden. Mediteren is niet simpel als je het niet kunt… Maar iedereen kan het. Gewoon een beetje oefenen.

Ik wil het je graag leren, als je wil. Mijn yogalessen starten elke keer met een hele korte meditatie, dan gaan we er een uur stevig tegenaan met een opwarming, uitdagende en deugddoende asana’s om ruimte te creëren in je gewrichten, balans en kracht op te bouwen en daarna een zalige cooldown om dan terug van een langere meditatie in Savasana (liggend) te genieten. … Anderhalf uur bewust met jezelf bezig zijn, een reis door mind en body.. Top!

 

verliefde groetjes, je yogateacher, Illie

yoga-playpauze-play-pauze-hilde-de-baerdemaeker

PS: Op deze website komen binnenkort enkele geleide meditaties. Ik werk momenteel aan een app waarin je elke dag een geleide meditatie kan beluisteren; PlayPauze. (Met de aangename stem van actrice Hilde De Baerdemaeker 😉

 

 

 

LEES OOK

Covergirl van 40: Psychologies

‘HET IS NOOIT TE LAAT OM VOOR JE DROMEN TE GAAN’ De tattoo aan de binnenkant van haar pols –…
LEES MEER

Hangmat-wat?

Last van je rug? Ook af en toe zin om te hangen, niet alleen in de zetel, maar ook aan…
LEES MEER

Boxen?!

Boxen?! Waarom boxen?? Die vraag heb ik mezelf heel vaak gesteld de laatste maanden.  Het is iets dubbel, I know.…
LEES MEER

Waarom ik zing?

interview weekendkrant HLN 18-19 november 2017 Vreugde en verdriet liggen dicht bijeen - in het geval van Hilde De Baerdemaeker…
LEES MEER
Vul hieronder jouw e-mailadres in om op de hoogte te blijven van mijn activiteiten!

Door op VOLG MIJ! te klikken, geef je toestemming dat wij je nieuwsbrieven sturen, en we jouw e-mailadres opslaan. Lees hier ons privacybeleid
contact
Contactformulier
instagram